Žmonių maistui naudojama iš cukrinių runkelių gaminama sacharozė. Cukrinių runkelių šakniavaisiuose būna nuo 13 iki 22% sacharozės. Sacharozė plačiai naudojama kaip grynas, aukštos kokybės energetinis maistas ir kaip maisto papildas. Daug skaidulinių medžiagų turintys dietiniai maisto papildai gaminami iš cukrinių runkelių perdirbimo šalutinių produktų - cukrinių runkelių minkštimo.
Cukrinių runkelių minkštimas ir melasa yra šalutiniai cukrinių runkelių perdirbimo produktai, plačiai naudojami kaip pašarų priedai gyvuliams. Šie produktai papildo gyvulių pašarų racioną skaidulinėmis medžiagomis ir pagerina pašarų skonį. Cukrinių runkelių lapus taip pat galima naudoti gyvulių pašarams. Rudenį cukrinių runkelių laukuose galima ganyti avis ir galvijus, kurie sunaudotų laukuose likusias antžemines cukrinių runkelių dalis. Galvijai ir avys taip pat sugraužia po derliaus nuėmimo likusius smulkius cukrinių runkelių šakniavaisius. Antžeminės cukrinių runkelių dalys ir smulkieji šakniavaisiai yra puikus baltymų, vitamino A ir angliavandenių šaltinis.
Šalutinis cukrinių runkelių perdirbimo produktas melasa yra plačiai naudojama alkoholio, vaistų ir mielių gamybos pramonėje. Kalkių atliekos iš cukrinių runkelių perdirbimo puikiai pagerina dirvožemį, siekiant padidinti dirvožemio pH lygį ir papildyti fosforo (P) ir kalio (K ) išteklius dirvožemyje. Išvalytos vandens nuotekos taip pat gali būti naudojamos dirvožemio drėkinimui. Kai kuriuose regionuose cukriniai runkeliai dabar naudojami bioetanolio gamybai.
Cukrinių runkelių derliaus kokybė vertinama pagal sacharozės kiekį šakniavaisiuose ir priemaišų, kurias reikia pašalinti cukraus rafinavimo proceso metu, kiekius. Cukrinių runkelių augintojai ypatingai suinteresuoti kokybiško cukraus gamyba, kadangi už didelę cukraus išeigą iš pristatytų šakniavaisių paprastai mokama priemoka. Laiku ir tinkamai pasėliams naudojamos azotinės trąšos padidina šakniavaisių derlių ir cukraus išeigą. Tačiau pernelyg gausus tręšimas azotu gali pasėkoje padidinti priemaišų kiekį, sumažinti cukraus išeigą bei apsunkinti cukraus ekstrahavimo procesą.
Pristatant cukrinius runkelius į gamyklą, tikrinami šie parametrai:
Veiksniai, kurie gali turėti įtakos cukraus išgavimo procesui ir išeigai: